DOMAČA VEGETA



Od pomladi naprej nam na vrtu raste pisana zelenjava. Jaz z vegeto najraje počakam pozno poletje, ko se po vrtu še vedno najde vsa jušna zelenjava.
Torej poberem vso jušno zelenjavo (in če sem iskrena, delam vse kar na pamet).

1.
Zelenjavo očistim in temeljito operem. Malce jo odcedim, posušim, nato pa jo stehtam, da vem, koliko soli ji bom dodala na koncu sušenja (1:3, kar pomeni da na 1 kg sveže zelenjave dodamo na koncu cca 330 g soli, pa tudi to lahko naredite po svojem okusu).
2.
Nato vso zelenjavo narežem na čim tanjše kose, ali pa jo celo nastrgam na lističe. Listno zelenjavo (peteršilj in podobno) ne režem pred sušenjem.
3.
Zelenjavo nato sušim v dehidratorju na cca 70°C dokler ni popolnoma suha (običajno čez vikend, ali ponoči, ko je cenejša elektrika). Med sušenjem prestavljam plasti - manj suhe čim bolj na dno, bolj suhe višje in ko je plast suha, jo zamenjam z novo, svežo in jo zopet prestavim nižje.
4.
Ko je vsa zelenjava suha, jo s kavnim mlinčkom zmeljem, da dobim konsistenco poznane industrijske vegete. Tudi če ni vse zmleto v prah, me ne moti. Že zmleto zelenjavo dajem v posodo in na koncu dodam sol, temeljito premešam in zaprem v čiste kozarce.
5.
Tako narejeno domačo vegeto lahko hranite v kozarcu vsaj eno leto.



Katero zelenjavo uporabim:
- por
- čebula
- podzemna rumena koleraba (eni ji pravijo/mo tudi svinjska koleraba)
- nadzemna koleraba
- korenje (rumeno, rdeče, lahko tudi ostalo - npr. vijolično)
- gomoljna zelena - gomolj in listi
- peteršilj - korenina in listi
- paprika
- paradižnik (datelj, manjše sorte)
- luštrek

- sol (1 kg sveže zelenjave : 330 g soli)



*zelenjavo lahko dodajate/zamenjate poljubno, kar vam pač ustreza

Komentarji

Priljubljene objave