OSLIČ NA SOLATO

Riba, pripravljena kot hladna jed, je primerna tako za poletne dni, kot tudi za razna praznovanja (kot hladna predjed v zimskih dneh, ali kot glavna jed v vročih, poletnih dneh).

Mi smo jo tokrat jedli na božični in ponovno na silvestrski večer in sicer kot hladno predjed.

Priprava je zelo enostavna in hitra.

Najprej si pripravimo polivko, s katero bomo začinili kuhano ribo.

Potrebujemo:
- večji šopek peteršilja (liste)
- 10 strokov česna
- oljčno olje (cca 0,5 l) - ga kuhana riba kar precej popije
- sol
- mleti poper
- limonin sok (1 - 2 limone)

Peteršilj in česen drobno sesekljamo, dodamo sol, mleti poper, limonin sok ter olivno olje. Omako, oziroma polivko dobro zmešamo.


Nato se lotimo priprave ribe.
Očiščeno ribo (nam najljubša je oslič, ker nima veliko kosti in jo lažje očistiš) najprej skuhamo v družbi jušne zelenjave in začimb, nato jo očistimo ter pripravimo na solato.

Potrebujemo:
1,5 kg (zamrznjenega) osliča - ali svežega, očiščenega (1 kg = cca 4 zamrznjeni osliči)
2 korenčka
1 čebula
3 stroki česna
peteršilj
cel poper
sol
limona - že iztisnjena (sok porabimo za omako, polivko)

V večji lonec damo ribo, zelenjavo ter začimbe in nalijemo vodo. Ribe skuhamo do te mere, da se na hrbtu meso ribe lepo loči od kosti. Pri zamrznjenem ribi traja to nekoliko dlje, kot pri sveži. Ko meso z vilico z lahkoto odstranimo od kosti, je riba kuhana.

Ribo s pomočjo prijemalke poberemo iz juhe (juho, oz. vodo, v kateri se je kuhala riba lahko uporabimo kot ribjo osnovo ali pa jo zavržemo) ter jo malce ohladimo (lažje jo očistimo, če je še vroča, oziroma topla).

Ribo očistimo kosti in kože, odstranimo manj vidne kosti (res jih ni veliko) ter jo polagamo na krožnik ali posodo.

Vsako plast ribe polijemo s prej pripravljeno polivko, oziroma omako iz peteršilja in česna. Na polito plast zopet nadevamo očiščeno meso ribe in zopet polijemo z omako.

Zadnjo plast polijemo s preostankom omake. Solato postavimo na hladno in jo pred serviranjem večkrat premešamo, da jo zopet osvežimo z oljem, ki se malce posede na dno (da ostane sočna) ter
dobro ohladimo.

Komentarji

Priljubljene objave