GOVEJA JUHA

Že od malega in še dandanes se mi lahko vsak prikupi z dobro domačo govejo juho. Najboljša je še vedno goveja juha moje mame. Moja se ji počasi približuje.

                                bočnik s kostjo
                                pleče
         
Kaj potrebujemo?
- dober kos govedine - spodnji del pleča, bočnik s kostjo in podobno
- kakšno govejo kost (najbolje mozgova)

- čebula - jaz jo popečem v ponvi, da malo počrni
- korenje - rdeče in rumeno
- gomolj zelene
- rumena (svinjska) koleraba
- por
- brstični ohrovt
- malo cvetače
- peteršilj - korenina in listi
- luštrek (meni najljubši okus v goveji juhi)
- manjša paprika
- češnjev paradižnik
- suha žafranika
- sol
- poper v zrnju

1. Najprej v ponvi "zapečem" kolobarje čebule in pripravim (očistim in operem) vso zelenjavo.

2. V lonec nalijem hladne vode in vanjo položim meso ter vso zelenjavo. Solim, popram in dodam vse začimbe - peteršilj, luštrek ter žafraniko.

3. Med tem, ko čakam, da juha zavre, pobiram iz vrha juhe pene, ki se naberejo, nikakor pa ne odlijem prve vode in je nadomestim z novo, saj tako vse "polne" okuse izgubimo, zavržemo in juha ostane prazna.

4. Ko juha zavre, jo zmanjšam na toliko, da še vedno malo vre in pokrijem s pokrovom, vendar ne čisto - malo naj bo odkrita. Juho pustim da počasi vre od 2- 4h (odvisno od količine mesa).

5. Ko je meso mehko, juho ugasnem in pokrijem. Pustim, da odstoji vsaj 30 minut in jo šele nato precedim. Kuhano zelenjavo poberem ven (korenje in brstični ohrovt, včasih tudi zeleno in kolerabo) in prav tako meso.
Meso zalijem s precejeno juho, da se ne izsuši.

6. V juho zakuhamo domače rezance, kašo ali zdrobove žličnike. Lahko pa jo damo v hladilnik in zakuhamo drug dan.

Komentarji

Priljubljene objave