DOMAČ KORUZNI KRUH Z NARAVNIM KVASOM (Z DROŽMI)

NASTAVEK
130 g starterja zmešamo večer poprej (70 g moke + 70g vode; 10 g ostane za naprej)
Ko naraste za vsaj 80% lahko zamesimo testo za kruh.

TESTO – 1.del
100 g koruznega zdroba (polente)
220 g koruzne moke
540 g vrele vode

V posodi, v kateri bomo gnetli testo zmešamo koruzni zdrob (polento) in koruzno moko ter ju poparimo z vrelo vodo. Hitro in dobro premešamo (jaz zmešam kar z žlico), saj se zmes hitro zgosti. Pustimo, da se nekoliko ohladi.

TESTO – 2.del
Koruzni zmesi dodamo….
500 g bele moke T500 (mlin Katič)
Na hitro zmešamo zmes in moko ter pustimo stati cca 30 min. Nato dodamo….
17 g soli
130 g starterja (nastavka)
280 - 300 g vode oz. mleka (del mleka oz. vode lahko nadomestimo s tekočo sladko smetano)

Testo naj vzhaja pokrito na pultu vsaj 2h in v tem času vsakih 30 minut naredimo pretege in prepogibe (SF) – torej 3 – 4 SF.
Nato pustimo testo vzhajat na pultu še vsaj nekaj ur (poleti krajši čas, saj je temperatura v prostoru višja kot pozimi). Pri temperaturi cca 23-24 °C naj tako vzhaja še 5-6h. Poleti, ko so temperature višje, ko droži norijo, ga lahko po SF fazi damo v hladilnik (npr. čez noč).
Po končanem 1. vzhajanju (testo je narastlo za vsaj 30 – 50%) stresemo testo na pomokan pult in ga preoblikujemo v poljubno obliko – lahko kot hlebec in ga damo vzhajat v vzhajalno košarico/posodo ali pa v poljubne modele (silikonske ali kakšne druge, primerne za peko kruha).
Tako oblikovane hlebčke zopet pokrijemo in damo 2. vzhajat – drugo vzhajanje je krajše (jaz ga običajno vzhajam še 3 – 4 h). Poleti, ko je vroče, je bilo to vzhajanje še krajše, saj je naravni kvas zelo aktiven in posledično tudi testo hitreje vzhaja. V hladilniku lahko testo zopet pustite dlje časa, oz. toliko, da zopet vzhaja za vsaj 30%.

Pečico skupaj z ognjevarno posodo (jaz uporabljam litoželezno, oziroma sač, podpeko) segrejemo na 270 °C. Ko je pečica dovolj vroča, vzamemo ven posodo, ki se je tudi ogrela, vanjo nežno pretresemo vzhajani kruh (vzet neposredno iz hladilnika), ga poljubno zarežemo, pokrijemo s pokrovom in vstavimo v pečico. Temperaturo zmanjšamo  – prvih 25 min pečemo na 240 °C, nato odstranimo pokrov ter pečemo še 25 minut odkritega na 210 – 215 °C.

Ko je kruh pečen, ga vsaj nekoliko ohladimo, preden zarežemo vanj.


Komentarji

Priljubljene objave