LEŠNIKOVA / OREHOVA POTICA Z NARAVNIM KVASOM (Z DROŽMI)
10 g droži + 90 g moke + 90 g vode = 190 g starterja (170 g za potico + 20 g za naprej)
TESTO
170 g starterja
1 žlica medu
240 g manitobe - presejemo
300 g bele moke T500 - presejemo
2 jajci (celi)
85 g sladkorja
limonino lupino
2 žlici ruma
2 žlici domače vanilijeve esence ali paste
2 dcl mlačnega mleka
ščepec soli
ščepec soli
50 g masla sobne temperature
Vse sestavine za testo (razen masla) damo v mešalno posodo.
Zamesimo testo in ko dobimo že skoraj enotno gmoto, postopoma dodamo koščke
masla in mesimo, da dobimo fino testo.
1. vzhajanje
Jaz jo vzhajam 6-8 h (v prvih 2 urah naredim 2-3x SF –
pretege in prepogibe).
NADEV
Ko testo že lepo naraste in ga boste pustili še cca 30 min
vzhajati, pripravite zmes za nadev (če ga pripravite prehitro, se vam bo
izsušil).
400 g opečenih mletih lešnikov*/ali mletih orehov**
150 g sladkorja
150 g stopljenega masla (pri orehovi potici ga izpustimo, saj so orehi že tako mastni)
150-200 g sladke smetane za stepanje
2 jajci – ločimo rumenjaka, beljaka stepemo v sneg
2 vanili sladkorja
2 žlici ruma
*V Sparu imajo že mlete opečene lešnike (preberite sestavine
na hrbtni strani embalaže), lahko pa jih sami opečete. Surove lešnike stresete
na pekač in jih pečete na 160 °C cca 15 do 20 minut. Bodite blizu pečice, ker
se hitro lahko prepečejo. Ko so pečeni, jih malce ohladite, nato pa med dlanema
podrgnite, da jih oluščite – najbolje, da delate to na prostem, saj je malce
packarije. Nato jih zmeljite.
Dokončno vzhajano testo razvaljamo v pravokotno obliko na
cca 3 mm debelo, ga v celoti premažemo z nadevom (del, kjer bomo zaključili
zvijanje, ne mažemo – cca 3 cm od roba) in na tesno zavijemo. Pri vsakem obratu
že zvito rolo malo »zategnemo«, da bo res na tesno. Zadnji, nenamazani del
testa samo zavihamo na rolo. Potico damo v pekač ali model, v katerem jo bomo
pekli in jo premažemo z mešanico za premaz, povrhu prebodemo s pletilko ali
daljšo vilico.
PREMAZ
1 jajce
2 žlici mleka
2 žlici sladke smetane
2. vzhajanje in peka
Potica naj vzhaja toliko časa, da bo narasla za vsaj 50 –
60 %. Segrejte pečico na 190 °C in ko je pečica ogreta, pecite potico cca 50
minut.
Ko je pečena, jo vzemite ven in pustite še nekaj minut v
modelu (10-15 minut). Nato jo zvrnite iz modela, povsem ohladite in posujte s
sladkorjem v prahu.
Komentarji