LEŠNIKOVA / OREHOVA POTICA Z NARAVNIM KVASOM (Z DROŽMI)





 STARTER
10 g droži + 90 g moke + 90 g vode = 190 g starterja (170 g za potico + 20 g za naprej)

TESTO
170 g starterja
1 žlica medu
240 g manitobe - presejemo

300 g bele moke T500 - presejemo
2 jajci (celi) 
85 g sladkorja
limonino lupino
2 žlici ruma
2 žlici domače vanilijeve esence ali paste
2 dcl mlačnega mleka
ščepec soli
50 g masla sobne temperature



Vse sestavine za testo (razen masla) damo v mešalno posodo. Zamesimo testo in ko dobimo že skoraj enotno gmoto, postopoma dodamo koščke masla in mesimo, da dobimo fino testo.

1. vzhajanje
Jaz jo vzhajam 6-8 h (v prvih 2 urah naredim 2-3x SF – pretege in prepogibe).

NADEV
Ko testo že lepo naraste in ga boste pustili še cca 30 min vzhajati, pripravite zmes za nadev (če ga pripravite prehitro, se vam bo izsušil).

400 g opečenih mletih lešnikov*/ali mletih orehov**
150 g sladkorja
150 g stopljenega masla (pri orehovi potici ga izpustimo, saj so orehi že tako mastni)
150-200 g sladke smetane za stepanje
2 jajci – ločimo rumenjaka, beljaka stepemo v sneg
2 vanili sladkorja
2 žlici ruma

*V Sparu imajo že mlete opečene lešnike (preberite sestavine na hrbtni strani embalaže), lahko pa jih sami opečete. Surove lešnike stresete na pekač in jih pečete na 160 °C cca 15 do 20 minut. Bodite blizu pečice, ker se hitro lahko prepečejo. Ko so pečeni, jih malce ohladite, nato pa med dlanema podrgnite, da jih oluščite – najbolje, da delate to na prostem, saj je malce packarije. Nato jih zmeljite.

Dokončno vzhajano testo razvaljamo v pravokotno obliko na cca 3 mm debelo, ga v celoti premažemo z nadevom (del, kjer bomo zaključili zvijanje, ne mažemo – cca 3 cm od roba) in na tesno zavijemo. Pri vsakem obratu že zvito rolo malo »zategnemo«, da bo res na tesno. Zadnji, nenamazani del testa samo zavihamo na rolo. Potico damo v pekač ali model, v katerem jo bomo pekli in jo premažemo z mešanico za premaz, povrhu prebodemo s pletilko ali daljšo vilico.



PREMAZ
1 jajce
2 žlici mleka
2 žlici sladke smetane

2.  vzhajanje in peka
Potica naj vzhaja toliko časa, da bo narasla za vsaj 50 – 60 %. Segrejte pečico na 190 °C in ko je pečica ogreta, pecite potico cca 50 minut.


Ko je pečena, jo vzemite ven in pustite še nekaj minut v modelu (10-15 minut). Nato jo zvrnite iz modela, povsem ohladite in posujte s sladkorjem v prahu.

Komentarji

Priljubljene objave