SKUTNI ŽLIČNIKI

Skutni žličniki so pri nas večinoma na jedilniku kot priloga h golažu ali zrezkom v smetanovi omaki. Seveda pa so zelo okusni tudi kot samostojna jed. Lahko jih zabelite z drobtinami popraženimi na maslu, jih polijete z vročim sadjem ali pa s stopljeno čokolado. Po moje boste tudi sami našli še kakšno variacijo na to temo. 😉

5 dag masla (stopljenega)
50 dag suhe polnomastne skute
50 dag pšeničnega zdroba (gres)
3 cela jajca
2 kisli smetani ali 1 večja (400 g)
10 žlic ostre moke
10 žlic mleka
sol po okusu

Zmešamo vse sestavine in pustimo počivati vsaj 30 minut (masa se bo v tem času zgostila). Če je masa prevlažna, dodaj še zdroba.



Žlico pomočimo v krop in nato zajamemo zmes za žličnike, saj nam bo tako lažje zdrsel v krop. Z žlico jih zakuhaj v slan krop ali jih popeci. Kuhamo jih nekaj minut, oziroma toliko, da priplavajo na površje, pustimo še kakšno minuto in jih s penovko poberemo ven.




Če vem, da jih ne bomo vse pojedli, z vročo žlico naredim žličnike in jih polagam na peki papir na pekaču. Pekač dam v zamrzovalnik za nekaj ur ali čez noč. Ko zamrznejo, jih stresem v vrečko in jih spravim v zamrzovalnik. Pred uporabo jih vzamemo ven in ne odtajamo, temveč kar zamrznjene zakuhamo v slan krop.

Komentarji

Priljubljene objave