BOMBETKE iz droži


Občasno si ob nedeljah ali kakšnih praznovanjih privoščimo posebne hamburgerje, ki so pri nas dobili ime Porkamadone. Ja, ime ni ravno "vzorno", pa smo jih tudi poskušali že preimenovati, a ne gre...ostanejo v izvirniku.



Te bombetke so prav za njih - majhne kepice, puhaste in odličnega okusa. Narejene so z naravnim kvasom, drožmi.

Potrebujemo:

110 g drožnega nastavka

200 g moke Costa d'Amalfi
500 g bele T500
2 jajci
275 g mleka
15 g sladkorja
15 g soli
100 g masla (sobna temperatura)

Vse sestavine damo v mešalno posodo, razen masla. Ko se testo že malo umeša, začnemo postopoma dodajati še maslo ter zgnetemo v fino testo.
Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati 4 - 5 ur na sobni temperaturi. V prvih 2 urah naredimo 3x pretege in prepogibe.
Po tem prvem vzhajanju testo razdelimo na 12 enakih delov in oblikujemo kroglice, bombetke ter jih enakomerno polagamo po peki papirju.
Bombetke pokrijemo ter zopet pustimo vzhajati (jaz sem jih pustila čez noč na hladnejšem hodniku, cca 17 °C) in sicer so vzhajale še 8 ur. Pred peko jih lahko premažemo z jajcem ali mlekom in potrosimo s sezamom.

Bombetke postavimo v prej ogreto pečico (segrejemo na 280°C, ko damo bombetke v pečico, zmanjšamo na 200 °C). Jaz sem jih pekla na spodnjem delu pečice, na pizza kamnu in sicer cca 40 min.
*Če želite, lahko seveda naredite iz iste količine manj bombetk, ki bodo posledično večje.

Komentarji

Priljubljene objave