PORKAMADONA - pulled pork (natrgana svinjina)

Kot sem že pri bombetkah zapisala, te Porkamadone so zelo priljubljene - tako pri nas doma, kot pri tistih, ki jih poskusijo.
Zakaj tako ime? Ne vem, tako se je prijelo in ostalo.

Potrebujemo:
- svinjski vrat v kosu
- poljubne začimbe
(sol, poper, gorčica, sojina omaka, domača vegeta, timijan, oljčno olje....kar imate pač radi od začimb).

Meso postavim v večjo ognjevarno posodo (litoželezna, steklena ali folija za peko mesa) na peki papir, pripravim mešanico vseh začimb (ne delam vedno enako) ter meso v celoti namažem, oziroma natrem z mešanico.
To lahko naredite večer pred peko, ali pa tik pred peko (jaz najraje že zvečer).

Posodo s pripravljenim mesom pokrijete s pokrovom (pomembno je, da se peče v zaprti posodi), jo postavite v pečico in pečico vključite na klasično peko (zgornje in spodnje gretje) na 140°C.
Čas peke je cca 3,5 - 4 ure. Med peko mesa ni potrebno odpirat, nadzirat ali karkoli. Pečica bo opravila vse.

Po štirih urah vzamete posodo ven in pustite, da pokrito meso malo počiva (pol ure).  Nato si kos mesa prestavite na krožnik, kjer ga natrgate ("pulled" pork - natrgana svinjina). Jaz maščobne dele odstranim in natrgam le suho meso. Sok, ki se je nabral v posodi med peko prelijem v termo posodo. Natrgano meso dajem nazaj v sok od peke, da ostane sočno.

Z mesom si obložimo kruh, bombetke, namažemo s poljubno omako, dodamo svežo zelenjavo...in zabava se lahko začne.

Komentarji

Oseba MOJCA BOŽIČ sporoča …
Le kdo bi si mislil, da je porkamadona tako velikokrat na jedilniku ene učiteljice:-))??!!??
Oseba Polona sporoča …
HEHEHE,kaj ne?
Oseba Unknown sporoča …
Porkamadona kaj si storila z lepim kosom mesa? Raztrgala si ga? In tako nastane...ime.

Priljubljene objave