DOMAČI MUNCHMALLOW

Verjetno se spomnite teh puhastih, sladkih, s čokolado oblitih piškotov. Vsak je bil posebej zavit v folijo, okus pa je bil božanski.

No, sedaj si jih lahko pripravite tudi doma. Iz zapisanih sestavin boste spekli kar 120 piškotov (ja, vem, sliši se veliko, vendar je vse skupaj hitro narejeno). In ne bo vam žal. Imajo le eno pomanjkljivost....še hitreje zginejo, kot nastanejo.

TESTO:
1 žlica kakava
450 g gladke moke
100 g sladkorja
1/2 žličke soli
3 žličke medu
3/4 žličke pecilnega praška
noževa konica cimeta
220 g masla (sobne temperature)
3 jajca

PIŠKOTI kot osnova:
Vse sestavine, razen masla in jajc, zmešamo. Dodamo zmehčano maslo in dobro premešamo. Nato postopno dodajamo jajca (eno po eno). Dobimo fino testo za piškote. Testo mora počivat, zato ga zavijemo v živilsko folijo ter damo v hladilnik za vsaj 1 uro, najbolje pa kar čez noč.

Ko je testo počivalo, ga na pomokani površini razvaljamo čim tanjše in izrežemo kroge premera cca 6 cm (jaz si pomagam s kakšnim kozarce s takim premerom).
Piškote pečemo na 180 °C približno 10 minut (lahko na ventilaciji).


PENA:
120 ml vode
3 žlice medu
320 g sladkorja

2 vrečki želatine + 4 žlice hladne vode

4 beljaki
1/2 žličke vanili ekstrakta


Zmešamo vodo, med in sladkor ter prekuhamo. Vreti mora cca 5 minut (da se vse stopi in se začne penit, delajo se mehurčki). 

Želatino raztopimo v hladni vodi (Pozor!! Le 4 žlice za obe vrečki).

Zmes sladkorja, medu in vode odstavimo ko zavre, dodamo "nabreklo" želatino in mešamo, da se le ta razpusti. Malo naj odstoji.

Iz beljakov naredimo trd sneg. Nato med mešanjem počasi ob steni vlivamo "sirup". Na koncu dodamo še ekstrakt vanilije in mešamo do gostote smetane (cca 20 min) - da se posoda ohladi.

Peno nabrizgamo na ohlajene piškote in pustimo, da se ohladi in strdi.



GLAZURA:
250-300 g mlečne čokolade
200 g masla
10 žlic olja

Na rahlem ognju stopiš. Piškote oziroma penice na piškotih nato namakamo v stopljeno čokolado (obrnjene na "glavo") in jih polagamo na peki papir, da se čokolada strdi.

Komentarji

Oseba MOJCA BOŽIČ sporoča …
Ura je 9 zvečer....po želodcu kruli, cuker pada....potem pa naletim na tale tvoj recept....aaaaaaaaa....tega se bom pa lotila....a SAMO 120 komadov pride iz te mase....tole zmažem za šalo....!!!!
Oseba Polona sporoča …
Hehehe, Mojči. Res so dobri, poskusi narediti.
*pa sorry za pozen odgovor, sem še začetnik.

Priljubljene objave