KROASANI

Te kroasani so ena izmed različic. So zelo okusni in sploh ne zahtevni za izdelavo.
Jaz sem jih pripravila iz droži in so res dobri.

Zamesimo testo:
1 kg moke (T500)
160 g starterja
2 žlički soli
2 žlički sladkorja
5 žlic olja
1 jajce
2,5 dcl mleka - mlačnega
2,5 dcl vode - mlačne

1. Zamesimo fino testo in ga pustimo vzhajati cca 4-5h (na sobni temperaturi, 22-23°C). V prvi uri in pol naredimo 3x prepogibe (iz vseh štirih strani na nasprotno stran).

2. Vzhajano testo razdelimo na 8 + 8 (16) enakih delov, ki jih preoblikujemo v kroglice. Prvih 8 kroglic, vsako posebej, razvaljamo v čim bolj enako velike "palačinke".

Ko imamo pripravljenih vseh 8 palačink, iz hladilnika vzamemo maslo. Z nožem režemo maslo na tanke rezine, ki jih polagamo na palačinko. Ko je obložena, nanjo položimo novo palačinko in tako nadaljujemo do zadnje, 8 palačinke, ki je ne obložimo z maslom. Vsako palačinko, ki jo položimo na z maslom obloženo palačinko, ob robovih malo stisnemo, da nam maslo ne bo uhajalo ven.
Enako ponoviš s preostalimi 8 palačinkami.


Tako dobiš 2 kupčka po 8 palačink.

3. Oba kupčka spodaj malce pomokaš, prav tako pomokaš še delovno površino. Vsak kupček razvaljaš v velik krog (enakomerno v vse smeri), ki ga razrežeš najprej na 4 enake dele, vsako četrtino daš še na pol in te polovičke še na pol - tako dobiš 16 enakih kosov. Jaz najprej naredim en krog in ko končam te kroasane, razvaljam še drugega.


4. Na vsak kos lahko položiš košček čokolade, žličko marmelade ali pa pustiš brez nadeva. Kroasane zviješ - od širšega dela k ožjemu in jih polagaš na peki papir v pekač. Najožji del (repek) naj bo spodnji del kroasana.
Enako razvaljaš še drug kupček palačink in oblikuješ kroasane - z nadevom, ali brez.

5.Kroasane premažemo s stepenim jajcem in jih vzhajamo (npr. čez noč) cca 12h na cca 15 °C.


6. Pečemo jih v prej ogreti pečici na 200 °C cca 20 min - da postanejo zlato-rumeni.

7. Pečene kroasane posipamo s sladkorjem v prahu in ponudimo še tople.


Komentarji

Priljubljene objave