KROASANI
Jaz sem jih pripravila iz droži in so res dobri.
Zamesimo testo:
1 kg moke (T500)
160 g starterja
2 žlički soli
2 žlički sladkorja
5 žlic olja
1 jajce
2,5 dcl mleka - mlačnega
2,5 dcl vode - mlačne
1. Zamesimo fino testo in ga pustimo vzhajati cca 4-5h (na sobni temperaturi, 22-23°C). V prvi uri in pol naredimo 3x prepogibe (iz vseh štirih strani na nasprotno stran).
2. Vzhajano testo razdelimo na 8 + 8 (16) enakih delov, ki jih preoblikujemo v kroglice. Prvih 8 kroglic, vsako posebej, razvaljamo v čim bolj enako velike "palačinke".
Ko imamo pripravljenih vseh 8 palačink, iz hladilnika vzamemo maslo. Z nožem režemo maslo na tanke rezine, ki jih polagamo na palačinko. Ko je obložena, nanjo položimo novo palačinko in tako nadaljujemo do zadnje, 8 palačinke, ki je ne obložimo z maslom. Vsako palačinko, ki jo položimo na z maslom obloženo palačinko, ob robovih malo stisnemo, da nam maslo ne bo uhajalo ven.
Enako ponoviš s preostalimi 8 palačinkami.
Tako dobiš 2 kupčka po 8 palačink.
3. Oba kupčka spodaj malce pomokaš, prav tako pomokaš še delovno površino. Vsak kupček razvaljaš v velik krog (enakomerno v vse smeri), ki ga razrežeš najprej na 4 enake dele, vsako četrtino daš še na pol in te polovičke še na pol - tako dobiš 16 enakih kosov. Jaz najprej naredim en krog in ko končam te kroasane, razvaljam še drugega.
Enako razvaljaš še drug kupček palačink in oblikuješ kroasane - z nadevom, ali brez.
5.Kroasane premažemo s stepenim jajcem in jih vzhajamo (npr. čez noč) cca 12h na cca 15 °C.
6. Pečemo jih v prej ogreti pečici na 200 °C cca 20 min - da postanejo zlato-rumeni.
7. Pečene kroasane posipamo s sladkorjem v prahu in ponudimo še tople.
Komentarji