PEČENA SARMA
Ko se oglasim pri starših, mi mami vedno da kakšno dobroto za kuhanje. Tokrat je bilo to zelje, domače kislo zelje. In ni preostalo nič drugega, kot da naredim sarme. Pa saj je sedaj, ob koncu leta, tudi čas za sarmo.
Potrebujemo:
1 srednje velika kisana glava zelja
500 g narezanega kislega zelja
500 g mletega mešanega mesa
manjši kos slanine (npr. hamburška, cca 200 g)
2 jajci
3 srednje velike čebule (rdeče)
4 stroke česna
sol
poper
olje
1 čajna skodelica riža (okroglega)
2 dcl paradižnikove mezge
2 žlici ajverja
1. V ponvi, na malo olja, prepražimo čebulo in slanino, ki jo predhodno narežemo na manjše kose. Dodamo narezan česen.
2. Med tem v posodi zmešamo mleto meso, riž, jajci, sol ter poper. Ko se zmes v ponvi prepraži, malce porjavi, jo polovico dodamo zmesi iz mesa, drugo polovico si prihranimo. Zmes, ki bo polnilo sarm, dobro premešamo, da se vse skupaj lepo poveže.
3. V drugo polovico prepražene slanine s čebulo in česnom dodamo paradižnikovo mezgo in ajver. Dodamo še narezano kislo zelje in vse dobro premešamo ter podevamo po dnu ognjevarne posode (litoželezne, steklene,..). To bo posteljica za naše sarme.
4. Zeljno glavo na hitro splahnemo pod tekočo vodo, nato pa jo razlistimo, da dobimo posamezne liste, v katere bomo zavili meso v sarmo. Odebeljeni sredinski del listov odstranimo.
5. Na delovno površino si raztegnemo list zelja, nanj položimo svaljkast kos mesne mešanice. Najprej enkrat zavijemo sarmo naprej, nato prepognemo stranske dele lista na noter ter zavijemo sarmo do konca, da dobimo rolice. Naredimo toliko sarm, kolikor imamo primernih listov zelja, oziroma mesne zmesi.
6.Sarme zlagamo drugo ob drugo na posteljico iz zelja. Ostanke zeljne glave narežemo na tanke trakove in jih potresemo po vrhu sarm.
7.
Sarme zalijemo z vodo tako, da sega voda še 2-3 cm nad sarme. Posodo pokrijemo in jo postavimo v prej ogreto pečico na 200 °C za slabi 2 uri.
Komentarji